hírek
2011-05-08: Smokie – az örökifjú zenekar

„A Smokie egymagában egy nagyon erős márkanév, és a zenekarról nem igazán mondható el, hogy önálló egyéniségek, egók alkotnák, és talán ezért van az is, hogy negyven év után is töretlen sikere van a bandának” – hangsúlyozták ki vasárnapi sajtóértekezletükön a brit könnyű, dallamos, sokak által a country rock műfajba sorolt, negyven éve kiemelkedő képviselői. A Mike Craft ének, gitár, Mick McConnell gitár, Terry David Uttley basszusgitár, Martin Bullard billentyűs, és Steve Pinnell dob, alkotta banda tagjai, saját bevallásuk szerint máig kizárólag élvezetből játszanak, ezért határozottan tagadják, hogy negyven év után – ami még egy gyilkosságért is komoly börtönidő – nem érzik kiégettnek magukat, sőt kísérletezésre, új „területekre” való kalandozásra is hajlandóak.

A kiégettség hiányát bizonyítja az is, hogy a zenekar átlagos éve több mint száz fellépést jelent, esetenként akár kisebb bárokban is, teljesen a véletlen folytán, amint azt elmesélték a Smokie-val történt nem mindennapos esetek kapcsán. Ide tartoznak többek között a különleges helyszíneken való fellépések is, itt Vlagyimir Putyin, orosz államfő újévi fogadásán, vagy Kazahsztán államfőjének hatvan éves születésnapja alkalmából szervezett ünnepségen, de legalább ennyire érdekes a dél-koreai esetük, amikor a házigazdák focicsapatával játszottak, az ázsiai ország nemzeti válogatottjának mezét hordva.

„Sikerünkhöz vitathatatlanul hozzátartozik az is, hogy szerencsések vagyunk, hiszen három generáció nőtt fel részben, vagy teljesen a dalainkon, így bárhová megyünk, mindig lelkes közönség fogad, működik az általunk mosolyfaktornak nevezett hatás, ismerik dalainkat, persze elsősorban a régieket, de legtöbbször ezeket is játsszuk” – vélekedett a rajongótábor kapcsán Terry David Uttley.

Szintén a sajtóértekezleten „vallották” be a zenekar tagjai, hogy a legismertebb daluk, amely mellesleg az esti koncertet is zárta, főszereplője Alice, bizony csak egy lány „from around the corner”, azaz kizárólag fantáziájuk szüleménye. Az 1976-ban született dal viszont ma is él, hiszen a legutóbbi lemezük, a 12 nap alatt felvett, ugyanannyi dalt is tartalmazó Take a minute című korong egyik dalában szereplő név a Living Next Door to Alice egyik sorában is fellelhető, éspedig Sally.

Uttley és McConnel elmondása szerint nem igazán tudják, hogy mi is a zenekar titka, hiszen pont ezért titok, viszont annyit hozzátettek, hogy a Smokie akkor is él, ha közben a tagok cserélődnek, és marad a sajátos hangzás, amelyet nem szokásuk besorolni, viszont az esetleges átvett dalokba is „becsempésznek”. A Smokie sajátos zenei „helyzetét” tükrözi az is, hogy kevés más zenésszel, előadóval hoztak össze közös produkciókat, így a 70-es években ismert angol Donovannal, vagy a svéd sikerzenekar, az Abba egykori tagjával Agnetha Fältskogel. Amiben viszont kipróbálták magukat, és elégedetten nyilatkoztak, az a szimfonikus zenekarral való együttműködés.

A hanyag, és megkapó stílust az esti koncerten is megőrizték a zenekar tagjai, és fergeteges bulival szolgáltak a nagyon is számos közönségnek, amely lelkesen velük énekelte a Wild Angels, a Meet You At Midnight, a Don’t Give Your Rock and Roll To Me, illetve az alkalomra az egykori Credence Clearwater Revival zenekartól „kikölcsönzött” sláger a Have you ever seen the rain sorait. Mike Craft nem felejtette el ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy Szent György egyben az angolok védőszentje, így egyfajta sajátos kapocs jegyében is játszottak vasárnap este a XX. Szent György Napok nagyszínpadán. Nem maradhatott el természetesen Alice dala sem, amely egyben az est záróperceit is jelentette, amelyet a közönség hathatós segítségével adtak elő.<< visszaOldal megjelenítése: 1635    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem