hírek
2011-05-08: Virtuóz muszikusok, pergőlábú táncosok

A nap is kibújt a fellegek mögül, amikor felcsendültek az első akkordok a mezőcsávási Nadara együttes előadásában. A magyar, cigány és román folklórt ötvöző zenei egyveleg hallatán nincs olyan ember akinek a lába ne kezdene ritmusra mozogni. A Szent György- napi közönségnek is megmozdult keze, lába, a bátrabbak táncra perdültek.  

A színpadon is peregtek a szoknyák, hiszen a  cigánykultúrában a tánc elmaradhatatlan eleme a mulatásnak. 

A  Nadara együttes 2001-ben alakult, legfontosabb feladatuknak a szászcsávási multikulturális közeg megismertetését, illetve a helyi kulturális élet megőrzését és fennmaradásának támogatását tűzték ki célul.  

A Nadara zenéje  a muzsikusok virtuóz játékában, repertoárjuk gazdagságában és a zenei részek különlegességében rejlik. A népi vonós hangszerek mellett olyan hangszereket is használnak, mint a szaxofon, a cimbalom, a harmónika és a gitár, amelyekkel létrehoztak egy új hangzásvilágot, utat engedve az erdélyi népzene fejlődésének. Az együttes eredetisége és kötődése a népi kultúrához méltó példa arra, hogy lehet úgyis zenét újítani, hogy egyidőben tiszteljük a hagyományokat  A Nadara már egész Európában ismert, felnőtt, híressé vált, olyannyira, hogy  Tony Gatlif francia filmrendező „Transylvania” című filmjében nemcsak a filmzenét szolgáltatják, hanem mint szereplők is jelen vannak benne.
<< visszaOldal megjelenítése: 1574    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem