hírek
2011-05-08: Hangos napsütés

Feltűnt már, hogy a legtöbb zenekarnál komoly különbség van az élő és a felvétel közt? A PASO szerencsés kivétel a szabály alól.

Vigyázat, fokozottan szubjektív koncertbeszámoló következik.
Igen, hallgattam már PASO-t. Tudom, hogy ez a név tulajdonképp rövidítés, a Pannonia Allstar Ska Orchestra-ra és azt is tudtam, hogy olyan muzsikát játszanak, amely Bob Marleyt, Peter Tosht, vagy Richie Rootsot is mosolyra fakasztaná. Felvételről nagyjából 5 reggae és ska keveréket tudok végighallgatni, aztán leunom.

Ilyen előkészítés mellett úgy gondoltam, hogy az öt dal után majd egy sörsátor esőtől védett menedékéből követem a koncertet. A 20. Szent György Napok tömegén azonban nehezen tudtam átverekedni magam, késve érkeztem. Az újságírói rutin azt kívánja, hogy közelebbről vegyem szemre a zenekart.


Fotó: Rancz András

Az íráson belül most jön az, ami eddig damoklészi súllyal lógott a levegőben – az a pont, amelyben a szerző magába száll, megváltoztatja véleményét és elkezdi dicsérni a zenekart. Persze mindezt óvatosan, figyeljék csak meg.

A Szent György-téri B színpadhoz meglehetősen nehéz volt hozzáférni. Az előadók közvetlen közelében mindenféle korú és nemű emberek ugráltak, és úgy viselkedtek, mint a reklámok örökmozgó Duracell nyuszija. Néhány perc alatt radikálisan átgondoltam a PASO-ról gondoltakat. Ebben az esetben az átgondolás azt jelenti, hogy elraktam a jegyzetfüzetem és teljes gőzzel nekiálltam ugrálni erre a fantasztikus zenére.


Fotó: Kelemen Lajos

Igen, tényleg azt írtam, hogy fantasztikus. De a jelzőtárban más kifejezés is került a csapatra: napsütéses, mosolygós, energikus, vadító, lenyűgöző és imádnivaló. A PASO óriási buli-zenekar. Élőben egyszerűen ellenállhatatlan a zenéből jövő jókedv, a reagge mides tempója helyett itt felpörgetett ska-t kapunk. Van ebben minden: gitár, ének, fúvós hangszerek és rasztás ének. A csapat színpadi megjelenése is ütős: sokféle ember, sokféle hangszer, rengeteg mozgás, fáradhatatlan jókedv.

A Szent György Napok idei felhozatalában vannak és lesznek még olyan zenekarok, akik több embert csalogatnak a színpad elé, mint a PASO. Az viszont biztos, hogy számomra a ska zenekar gonddal összeválogatott, tempós zenéje jelentette az év koncertjét.
<< vissza

Képgaléria:
Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO) koncert (HU) - május 7. - fotó, Kelemen Lajos


Oldal megjelenítése: 1620    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem