hírek
2011-05-06: Hagyományos vásárnyitó

Pénteken délben hivatalosan is megnyílt a három napos fesztivál és koncertkavalkád. A rétyi Kováts András fúvószenekar húsz éves hagyományát megtartva, Sepsiszentgyörgy főterén végigkísérte a Szent György Napok szervezőit, fellépőit, vendégeit. Külön kiemelendő, hogy a felvonuláson részt vették a testvértelepülések képviselői is, nevezetesen Alsónána, Balatonszentgyörgy, Cegléd, Ferencváros, Kecskemét, Királyhelmec, Kisbucsa, Kiskunhalas, Magyarkanizsa, Sárpilis és Veszprém települések küldöttségei. A Szent György-téri színpad elé a város lakói is szép számban kivonultak, hogy meghallgassák Antal Árpád András polgármester vásárnyitó beszédét, és megnézzék az utána következő, többnyire ifjúsági, műsorokat. Antal Árpád a Magyar Köztársaság elnökének, Schmitt Pálnak üzenetét is felolvasta, miután a sepsiszentgyörgyi galambász, Kerekes László jóvoltából száz galambot engedtek a levegőbe.

Az alábbiakban Antal Árpád András ünnepi beszédét és Schmitt Pál üzenetét olvashatják:

Kedves sepsiszentgyörgyiek, kedves látogatók és kedves hazatérő barátaink!

Szeretettel köszöntöm a Szent György Napok részvevőit, a helyieket, az idelátogatókat és  a hazatérőket egyaránt. Külön köszöntöm a Hunyad megyei barátainkat, a magyarországi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai testvértelepülésekről érkezett magyar testvéreket.

Kettős okunk van ünnepelni az idén,  Sepsiszentgyörgy  550 éve város, és a Szent György Napok is betöltötte a huszadik évét. Boldog születésnapot kívánok szeretett városunknak, hogy megérjen még legalább 550 évet és hogy továbbra is meleg, szerető otthonunk maradjon, ahol mindig jó élni és ahová mindig nagyon jó hazatérni.  

A Szent György Napok immár a huszadik kiadását éli meg, és nemcsak Erdély legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, hanem fontos sarokköve lett a közösségi élménynek, ami nagy öröm számomra, mert így méltán mondhatom azt, hogy nem pusztán egy város vagyunk, hanem egy életrevaló közösség. Egész évben sokat tanulunk, sokat dolgozunk, a város születésnapján azonban mindenkinek jár egy kis szórakozás! 

A Szent György Napok a pihenés, a kikapcsolódás de a tartalmas szórakozás színhelye is. Büszkék vagyunk arra, hogy több mint  300  programmal várjuk a résztvevőket, ebből mindenki kedvére válogathat, mindenkire gondoltunk, kicsikre és nagyokra egyaránt. 

Mindenkinek tartalmas és nagyszerű szórakozást, művelődést  és ismerkedést kívánok az elkövetkező három napban. Számunkra a Városházán az jelenti a legnagyobb sikerélményt, ha azt látjuk, hogy a munkánk eredményes és a kitűzött cél -  ez esetben, hogy mindenki jól érezze magát -  megvalósuljon. 

Köszönöm a szervező csapatnak a munkájukat, nagyon sokat és nagyon jól dolgoztak, meg is látszik az eredmény. 

Őszintén remélem, hogy miközben városunk neve napját együtt ünnepeljük, együtt töltődünk fel felejthetetlen élményekkel és hogy jövőre újra itt találkozunk! 

Kérem engedjék meg, hogy megosszam Önökkel Schmitt Pál Magyarország köztársasági elnökének a Szent György Napok alkalmából küldött köszöntőjének egy részletét: „Babits Mihály írja: “Ma senki sem él azokból, akik kétszáz éve éltek a hazában. De ugyanaz a nép vagyunk, mert emlékezünk”. Sepsiszentgyörgyön most együtt van az emlékezésben, ünneplésben a maiakkal e tekintélyt parancsoló születésnapon öt és fél évszazad minden nemzedékének öröksége, városi kultúrája. Az itteniek összes erénye, megmaradása, élni akarása, sokféle hite, a város középkori határbástya-szerepe, a büszke Vártemplom, Háromszék 1848-49-es szabadságharca, a Székely Mikó szellemisége, Kós Károly épületei.”

Ezennel megnyitom a 20 ik. Szent György Napi vásárt. Tartalmas időtöltést, jó szórakozást kívánok. Szárnyaljon a jókedv és a boldogság! 
<< visszaOldal megjelenítése: 1475    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem