hírek
2011-05-06: Miénk itt a tér

Testvérmegyék és városok gyülekeznek, székely termékek sorakoznak az LGT-dal címe alatt megrendezett eseményen. A 20. alkalommal sorra kerülő Szent György Napok keretében kicsit szorosabbra fűzzük a magyar– magyar kapcsolatot, megmutatjuk annak emberbaráti arcát, teret biztosítunk a bemutatkozásnak és a kötetlen ismerkedésnek.

A magyar–magyar kapcsolatok rétegei egy hagymára hasonlítanak összetettségükben, hiszen Kovászna megyének vannak hazai és magyarországi testvérmegyéi, és Sepsiszentgyörgy is számos testvértelepüléssel tartja a kapcsolatot. A városnapok kitűnő alkalmat teremtenek a politikai együttműködésen túlmutató, kulturális, szórakoztató és idegenforgalmi bemutatkozást biztosító események szervezésére. Az illusztráción is látható Miénk itt a tér felirat egy kapu, amely a testvérmegyék és települések utcájába vezet: ennek helyszíne a katolikus parókia és az unitárius templom közti telek.A testvérmegyék kultúr-turisztikai értékládája, a gasztronómiai ínyencségek és borok kóstolója, a kézművesek, hagyományőrzők termékeinek bemutatása is – a magyar konyhát, szokásokat és turisztikai helyszíneket népszerűsítő kiállítás minden korosztály számára izgalmas lehet.

Az utcába betérő székelyföldi termékeket is vásárolhat, lesz mézes- és kürtőskalács, tejtermék, pék- és házias íz világú hentesáru, vagy olyan különlegességek és csemegék, amelyeket az üzletek polcain nem lehet megtalálni, mint pld. a házi készítésű pálinka vagy a töltött káposzta.
A testvérmegyékből érkezők kulturális műsorokat is bemutatnak: a Békés Megyei Napsugár Bábszínház Vásárfiak című bábjátékát, valamint az Egri Vitézlő Oskola törökkori végvári hagyományok bemutatóját lehet majd megtekinteni.

A testvérmegyék utcáját Baranya, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun- Szolnok, Veszprém, Zala megyék színesítik, a testvérvárosok közül Kiskunhalas, Kecskemét és Veszprém képviselteti magát. A belföldi partnermegyék közül Hargita, a szórványmegyék közül Hunyad, Szeben és Fehér megyék lesznek a vendégeink.

Találkozunk a téren péntektől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Miénk itt a tér - testvérmegyék és városok utcája hivatalos megnyitója május 6-án, 13,00 lesz.


<< visszaOldal megjelenítése: 1485    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem