hírek
2011-05-05: Földes László Hobo: Egyetlen embernek is játszani kell

„Nem a pénzért, vagy, mert hatalmas művésznek látom magam, állok színpadra” – szögezte le csütörtöki sajtóértekezletén Földes László Hobo blues-énekes, Kossuth-díjas előadóművész, a Hármasoltár: Jim Morrison - József Attila - Vlagyimir Viszockij című önálló előadóestje kapcsán, amelyet csütörtökön és pénteken láthat/hallhat a sepsiszentgyörgyi közönség, a XX. Szent György Napok keretén belül. Földes László ugyanakkor a szombaton az A színpadon sorra kerülő, eredetileg Hobo és bandája által előadandó, Circus Hungaricus című koncertjéről is szólt, amely egy tragikus történés – a zenekara egyik tagját szívroham érte – következtében majdnem elmaradt. Mint kiderült a fellépést az utolsó száz méteren sikerült végül „megmenteni”, öt helyi, pontosabban négy sepsiszentgyörgyi és egy marosvásárhelyi zenész segítsége folytán, akik már a tavaly is együtt zenéltek Hoboval, Budapesten, az Égtájak Iroda, Art Mozaik rendezvényén. Szombaton tehát Tinca Teddy - gitár, ifj Gáspár Álmos – gitár, vokál, Könczey Jenő – billentyű, Oláh-Badi Alpár – basszusgitár – vokál, illetve Asztalos Zsolt (Asterix) – dobok, zenélnek Földes Lászlóval egy színpadon.


Fotó: Vargyasi Levente

Hobo elismerően nyilatkozott a fiatal zenészekről, elsősorban abból kifolyólag, hogy majd mindegyikük ismeri a dalokat, amelyeket játszani fognak, és elmondása szerint a koncertig fennmaradt néhány napban, a próbák során keresztül törekszenek arra, hogy a megfelelő hangzást sikerüljön elérni, aminek érdekében a saját hangmérnökét is elhozta, hiszen ő tudja a legjobban, pontosan hogyan is kell szólnia az egésznek. „Nem azt mondom, hogy a helyi hangosítók nem felelnek meg, illetve nem jó szakemberek, de a Hobo Blues Band, valamint a szólódalaim különlegesek, komoly koncentrációt igényelnek a hallgatóságtól, és pontosan tudni kell, hogy hogyan kell hangozzanak”. A zenészekkel pedig próbálják a legjobbra alakítani, csiszolni.

Az önálló előadóestek kapcsán Földes László elsősorban elmondta, hogy Sepsiszentgyörggyel is ezek révén találkozott eddig, mivel szoros kapcsolatot ápolt az elmúlt húsz évben a Tamási Áron Színházzal, ahol már több alkalommal is fellépett a József Attila-, Faludy-, Ginsberg-estekkel. A csütörtök esti Hármasoltár előadásról részletesebben beszélt, felfedve egyrészt a címadás hátterét. „Egy hihetetetlenül pimasz, magyar kultúraközpontú triptichont alkottam hármukból, amelyben József Attila található középen, baloldalán, azaz a nyugati szárnyán Jim Morrison, míg jobboldalon, igen keleten Vlagyimir Viszockij helyezkednek el”. Ez a díszleten is megmutatkozik, amely három kottaállványból áll, amelyeken a már említett sorrendben vannak elhelyezve a három szerző művei. Gyakorlatilag a mesterei előtti tisztelgés ez az előadói est – derült ki Földes László elmondásából, amely révén a saját műveivel egyetemben a globalizált, kommersz világban az értéket próbálja felmutatni. A kommersz előtörését Földes László egy konkrét példával is illusztrálta, éspedig a vajdasági származású, Megasztár győztes Rúzsa Magdival, akivel duettet énekelt, és, aki annak ellenére, hogy tökéletes blues hanggal rendelkezik, össze van zavarodva a rá nehezedő, külső nyomás miatt, amely révén a teljes imázsát, viselkedését meg akarják szabni. Az előadóestjei pont ezeket a művi, grandiózusra felépített külsőségeket mellőzik, véli az egykori Hobo Blues Band frontembere, és többek között ezért nem vállalta, hogy a Hármasoltárra az A színpadon kerüljön sor, bár ötszáz ember előtt játszhatott volna, viszont az előadás jellege nem engedi meg. „Hét embernek is adtam elő, egy hatalmas csarnokban a József Attila-estemet” – szögezte le Földes László, aki azt vallja, hogy akár egy emberért is játszani kell.

A több mint félórás sajtóértekezleten szó esett még a Rolling Stonesról, illetve Földes László hozzájuk kötődő történetéről.


<< vissza

Képgaléria:
Sajtótájékoztató: Hobo, Földes László - május 5. - fotó, Vargyasi Levente


Oldal megjelenítése: 1797    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem