hírek
2011-05-05: Dzsesszklub május 3-4.

A Szent György Napok keretében már hagyománya van a dzsesskocsmának, melyet Cserkész Béla kezdett el és szervezett éveken keresztül. Az utóbbi években Lázár-Prezsmer Endre vette át a szervezését, aki évközben is szervez dzsesszkoncerteket és, aki a koncertsorozat nevét Jazz klubra változtatta, ezáltal is kijelölve azt az irányvonalat, ahová el szeretné juttatni ezeket a minőségi zenei élményt kínáló esteket, a hangoskodó, zajos, “kocsmás” hangulatból.

Az idei kínálat hasonlóan igényesen válogatott, mint azt az előző években, a műfaj iránt érdeklődők és résztvevők megszokhatták. Az első estét a sepsiszentgyörgyi jazz zenekarok közül a legrégebben működő Session Jazz Band nyitotta meg, akik jazz örökzöld feldolgozásokkal teremtettek jó hangulatot. Őket követte a budapesti Nagy János zongorista, zeneszerző által vezetett trió, akik a 2010-ben az EMI-nél megjelent Zoo albumuk anyagát játszották, bemutatva alapos és virtuóz  hangszerismeretüket, ugyanakkor a zenei sokszínüségükkel és a harmónikus összjátékukkal elvarázsolták a közönséget.

A második napon egy mindössze másfél éves zenekar, a sepsiszentgyörgyi és bodzafordulói zenészekből álló Prog.Organ kvartett játszott elsőként, egy erőteljes jazz-rock hangzást közvetítve, melynek meghatározó hangszere a Hammond orgona. Ezen a zenekarvezető, Pál Zakariás mutatta be virtuózitását. Őket követte a finomabb árnyalatokkal átszőtt zenei barangolás a Jazz Trotter's Quartet vezetésével, melynek különlegességét a szokatlan felállás – szaxofon, gitár, dob és ütőshangszerek – bíztosította. Az aradi, szatmári és temesvári zenészek többnyire játszottak más zenekarokkal Sepsiszentgyörgyön, és, aki az általuk korábban nyújtott zenei élmény alapján őket választotta a programdömpingből, az ezúttal sem csalódott, újabb sokszínű zenei élménnyel lett gazdagabb.

<< vissza

Képgaléria:
Jazz Klub: Nagy János Trió (Budapest) - Di Stefano bár - május 3. - fotó, Vargyasi Levente
Jazz Klub: Jazz Trotter’s Quartet, Arad-Temesvár-Szatmárnémeti - Di Stefano bár - május 4. - fotó, Vargyasi Levente
Színház: Dialoguri şi fantezii în jazz, Johnny Răducanu és Ion Caramitru előadása – Bukaresti Nemzeti Színház - Tamási Áron Színház, Nagyterem - május 4. - fotó, Henning János


Oldal megjelenítése: 1519    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem