hírek
2011-05-05: Rekord születik

Szívfájdalom ugyan, hogy a hivatalos formalitások miatt a két Szent György-napi rekordkísérlet nem kerülhet be a Rekordok Könyvébe, az utolsó részleteket is dokumentálni fogják, hogy az egész világ láthassa azt, hogy a 20. Szent György Napokon két rekord is született: elkészült a legnagyobb székely krumplis házikenyér és az 550 kilós gyümölcstorta, mindez a Diószegi pékség és cukrászat jóvoltából.

Három próbasütésen van túl a szombaton elkészülő házikenyér, amely most már egészen biztos, hogy 50 kiló felett lesz. A kenyérnek szinte 7 óra kell majd megsülni, és Diószegi László azt is garantálta, hogy a kenyér belseje is meg lesz sűlve, hiszen ezt is gondosan, jó előre „lepróbálták”. Megfelelő kés hiányában a kenyeret felszeletelni több órába telne, így az ősrégi verziót választják: a kenyeret törni fogják, így lehet majd megkóstolni. A rekordméretű és súlyú kenyeret szombat délután 16 órától a Park Vendéglő előtti téren lehet megkóstolni.

Az 550 kilós tortának csokiból kiöntött teteje is lesz – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón. Minden, amit elterveztek, úgy alakul, tehát meglesznek a beígért méretei, súlya, még emelet is lesz rajta, és, hogy mindenki meggyőződhessen arról, hogy valóban nem csalnak a cukrászok, helyben, speciális mérlegen is lekövethető majd, hogy hogyan nő a torta súlya. 2200 tojás, 200 liter tejszín, 100 kiló friss gyümölcs – ezek az összetevői a tortának, amely természetesen tartósítószer és térfogatnövelőszer nélkül készül majd el.

A tortát vasárnap 16 órától szeletelik fel a Lábasház előtt, amelyet 1 lejért árusítanak. Ez egy szimbolikus összeg, amelyet jótékonysági célra használnak fel: egyrészt Gyurka Csabának ajándékozzák az összeg egy felét, aki veseátültetésre gyűjt; az összeg másik felét az autista gyermekek megsegítésére ajánlják fel.

A kenyér és a torta összköltsége meghaladja a 20.000 lejt, amelyet a Diószegi pékség magára vállalt, elmondása szerint nemcsak szakmai kihívásból, hanem azért is, mert a tortával segíteni is tudnak, ami számukra nagyon fontos.


<< visszaOldal megjelenítése: 2393    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem