hírek
2011-05-04: Vasalók a múzeumkertben

A szemerkélő esőben, fázósan összehúzódva néztük, amint az árkosi Bálinth Zoltán több száz éves szenes vasalókból, szám szerint 550 darabból, kirakja az „550 éve város Sepsiszentgyörgy” feliratot. A gyűjtőt már régóta ismerem, több alkalommal csodáltam meg Szent György-napi néprajzi és népipari kiállítását, mégis minden alkalommal meglep az a szerénység, amivel „hobbijáról”, a régi tárgyak iránt érzett szeretetéről, vonzalmáról beszél. 


Fotó: Henning János


"Már több, mint 7.000 darabot számlál a gyűjteményem, jelentős része vasaló. Az itt kiállított 550 darabnak a fele az enyém, a másik része Rétyi Árpád árkosi falustársamtól és a megyeszékhelyi Pozna Dávidtól származik" - magyarázza.Fotó: Henning János


Bálinth Zoltán 1993 óta gyűjti a néprajzi, népipari tárgyakat, hogy ne csak szellemi, hanem tárgyi értékeink is fennmaradjanak. A legrégebbi darab egy bronzkori dörzskő, de tulajdonában van egy az 1848-as szabadságharc idejéből származó béklyó, amely Ütő Dániel honvédszázadosé volt.  Vasalókból van a legtöbb, egy részüket ajándékba kapta, de van olyan is, amiért száz eurót fizetett. Gyűjteménye nem csak itthon, hanem határon túl is ismert, jelenleg ezer darab írásos dokumentum, használati eszköz van kiállítva Magyarországon, de Bukarestben is megcsodálhatják gyűjteménye egye részét. Bálinth első alkalommal 2002-ben, a Míves Házban állította ki féltve őrzött kincseit, 2003 óta a Szent György-napok állandó résztvevője. Idén a Székely Nemzeti Múzeum kertjében tekinthető meg a vasaló-kiállítás. 
 


Fotó: Henning János
<< visszaOldal megjelenítése: 2399    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem