hírek
2011-05-04: Üvegtigris? Nem, Portugál!

Godot már nem érkezik. Isten igazándiból már a problémák sem olyan tátongóan mélyek, egyszerűen csak unalmasak. Ráadásul ez kelet-Európa.

Zakariás Zalán rendezésében a Egressy Zoltán: Portugál című darabja leginkább a falusi kocsma archetípusainak bizarr kollekciója. Az alkesz háziasszony, a munkanélküli kemény csávó, a két munka közt otthon lébecoló eperszedő, a nem-is-olyan-szende lány, ha nem is pont ebben a formában, de jelen vannak.

A karomkodas ebben a szövegkörnyezetben kötelező kelléké fajul, ezt még a konzervatív közönség is belátta. A május 3-i előadáson minden klappolt. A történetet nem ismerők számára talán az Üvegtigris analógia lenne a legtalálóbb. Bár Rudolf Péter szereplőivel mindig történik valami, ebben a darabban épp a passzivitás visz tragikus feszültséget a komédia mellé.Fotó: Henning János

Polgárpukkasztás helyett azonban mindez inkább panasz, kritika, kötekedés. Ha bece, azaz Bece, Godot, nos, akkor minden hiába. A remény is halott, a szereplők meg sört isznak, közben a közönség pedig az ismerős (mert a helyzetek ismerőssége a darab nagy ereje) szituációkon nevet. Az udvarhelyi társulat előadása érzékeny pontra tapint rá.


<< vissza

Képgaléria:
Színház: Egressy Zoltán: Portugál (rendező: Zakariás Zalán) – Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely) - Tamási Áron Színház, Nagyterem - május 2. - fotó, Henning János


Oldal megjelenítése: 1544    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem