hírek
2011-05-04: Úrihölgy a könyvtárban - Találkozás Ugron Zsolnával

Szerény, visszafogott, válaszaiban a híradós újságíró korszakából  magával hozott precíz, lényegretörő  úri hölgyet ismerhettek meg Ugron Zsolna személyében, azok, akik kedd délután a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett író-olvasó találkozót választották a Szent György-napi színes és változatos programkínálatból. A nagysikerű  „Úrilányok Erdélyben” könyv szerzője  Erdélyről, elbeszélésekből ismert  régmúlt időkről, családi értékekről, kötelékekről,  magáról vallott a közönségnek és beszélgetőtársának, Szonda Szabolcsnak, a házigazda intézmény igazgatójának. A szakácskönyvnek indult kötet, a budapesti kiadónak köszönhetően izgalmas, humoros könyvvé alakult.

„Tíz évvel ezelőtt, amikor kezembe kerültek nagyanyám és dédnagyanyám receptjei határoztam el, hogy szakácskönyvet írok. A magyarországi kiadó csak akkor volt hajlandó megjelentetni a kötetet, ha a recepteket egy történetbe foglalom” - mesélte a könyv megszületéséről a szerzőnő.

Ugron Zsolna kiemelte: a történet fikció, bár sokan véltek felismerni benne családtagokhoz köthető karaktereket, az csak a véletlen műve. A kötetben nagynénik hada szerepel, akik a legvadabb diktatúrában, a menekülések, a világháborúk idején is megőrizték tartásukat. „A saját korosztályomban már nem találkoztam ilyen erős és önazonos karakterekkel” - mondta sajnálattal Ugron Zsolna. 


Fotó: Henning János

Az írónő Kolozsváron született, Magyarországon nevelkedett, és  Zabolára jött férjhez. Erdélyhez való kötődése megkérdőjelezhetetlen, mégis végig kellett gondolnia a szülőföldjéhez való viszonyát, az útkeresést.

A régi nemesi világot, az elveszett Atlantiszt nem kell megkeresni, hanem a szülők, nagyszülők által mesélt történetekből,  családi értékekből táplálkozva, tovább kell lépni, építkezni, új dolgokat létrehozni. A nemesi életmód elengedhetetlen tartozéka a bál. Így van ez most is, minden évben megszervezik az erdélyi jótékonysági vándorbált, mely külföldi barátaik körében igen nagy népszerűségnek örvend.

A „Úrilányok Erdélyben" kötet sikerét látva a kiadó újabb könyv megírásával bízta meg Ugron Zsolnát. A rövid szerelmes történeteket, novellákat tartalmazó kötet megjelenését karácsonyra tervezik.


Fotó: Henning János
 
Ugron Zsolnáról 

Ugron Zsolna Kolozsváron született, apai felmenői Erdély egyik legősibb nemesi családjához tartoznak. Televíziós újságíróként dolgozott Budapesten, mígnem Erdély újra be nem tört az életébe: hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához. Két gyermekükkel azóta Zabolán élnek őseik kastélyában. 

A kiadó írja a könyvről:

Ugron Zsolna első regénye valóságos utazás báltermeken és mosókonyhákon, palotákon és romokon, szövevényes rokoni kapcsolatokon és egy sodró szerelmen át a pesti nyüzsgésből a Kárpátok lábához – majdnem az Üveghegyen túlra. Anna irigylésre méltó életet él Budapesten: tökéletes férfi, érdekes tévés munka, sok utazás, nagy társasági élet, ragaszkodó barátok. Ám egy nap különc bécsi nagynénje és egy megrázó találkozás rádöbbenti, hogy szép üvegburája alatt már alig kap levegőt. Útkeresése közben rátalál örökségére – és egy kis erdélyi faluban a mindent felülíró szerelemmel együtt önmagára is. Pillanatképek az erdélyi arisztokrácia elsüllyedt világából, és kései utódaik nem mindennapi hétköznapjaiból.

A kötet fülszövegét jegyző Lévai Anikó így fogalmaz:

Ugron Zsolna erdélyi úrilány: összegyűjtötte főnemesi retyerutyája legjobb családi anekdotáit, ezeket szellemesen és szórakoztatóan fűzte fel egy talán nem véletlenül életszagú, romantikus történetre, és mert az anekdotákban mindig esznek, megtoldotta a kötetet a nagymamája szakácskönyvéből vett százéves receptekkel. Ezekből aztán kiderül, hogy az őzgerincet fel lehet adni ribizlizselével, de hecsedlilekvárral töltött, borban párolt almával is. S hogy a ma méltatlanul mellőzött pástétomok igen jól megállják a helyüket uzsonnára, legyenek akár borjúból vagy nyúlból. Hogyan lesznek az erdélyi történelmi családok ünnepnapjainak ételei egy ízig-vérig huszonegyedik századi fiatalasszony hétköznapjainak szerves alkotóelemei – ehhez már el kell olvasni a könyvet. A legtöbbünk számára súlyos és könyvszagú erdélyi történelem természetes, kézzelfogható, életszerű képekben és történetekben kerül elénk, elveszti iskolai tananyag jellegét, és hirtelen rádöbbenünk: ha nem is élünk mindannyian kastélyokban, ha nem is mozgunk ennyire otthonosan történelmi helyszíneken, a saját felmenőink történetén keresztül mi is ilyen magától értetődő módon kapcsolódunk a múlthoz, a magyar történelem zivataros századaihoz.


<< vissza

Képgaléria:
Könyvbemutató és író-olvasó találkozó Ugron Zsolnával, az Úrilányok Erdélyben regény szerzőjével - Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terem - május 3. - fotó, Henning János


Oldal megjelenítése: 2441    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem