hírek
2011-05-02: Karrierjéről és az önkéntességről beszélt Miklósa Erika

A 20. Szent György Napok keretében a New York-i Metropolitan énekesnője nem csak koncerttel kedveskedik a megyeszék közönségének, hanem az önkéntességről is tárgyal a helyi civil szervezetekkel, valamint az önkormányzati vezetőkkel.

Dancs Zsolt és Grubisics Levente a városnapok főszervezői közös sajtótájékoztatót tartottak a világhírű énekesnővel május 2-án, a Lábas Ház kiállítótermében. Miklósa Erika a tájékoztató keretében kifejtette: bár ritkán ad oratórikus jellegű koncertet, örömmel néz a szerdai fellépés elébe. Az operaénekes elárulta: szereti az olyan műfajú műveket, amelyeket a nem szakavatott közönség is könnyedén befogad. A világhírű előadó május 4-én, 18 órától lép fel a Krisztus Király templomban, a repertoárról azonban csak annyit árult el, hogy „szem nem marad szárazon”, a koncert anyagában lesz Mozart illetve Handl is.

Miklósa Erika New Yorkban immár hatodik éve alakítja az egyik legnehezebb operai szerepet, Mozart Varázsfuvolájának Éjkirálynőjét. Mivel a fellépés helyszíne egy templom, nem maradhat el az egyházi téma által inspirált mű sem: az Ave Maria egy viszonylag ismeretlen formában szólal majd meg. A művész készül a ráadásra is, erről azonban azt nyilatkozta, hogy titok, amit nem fecseghet ki, de mindenképp nagy sikerre számít.

Az Önkéntesség Évében különleges szerep jutott a leghíresebb magyar operaénekesnőnek: az év elején Amerikában vehette át az Önkéntesség Évének Nagykövete címet. Az önkéntes szervezkedés már az előadó gyerekkorában is jelen volt: a különböző nemzetiségű szomszédgyerekek mindig verekedtek – addig, amíg a kis Erika szelíd szigorral össze nem fogta őket.


Fotó: Henning János

Miklósa Kovászna megyében is segítene: a helyiekkel azokat a tapasztalatokat osztja meg, amelyek segítségével valódi önkéntes tevékenységet lehet létrehozni. Úgy véli, Magyarországon sem egyszerű az önkéntesség kérdése, annak ellenére, hogy a második világháború előtt még nagy hagyományai voltak. Nagyköveti kinevezése óta azt tapasztalta, hogy a fiatalok nagyon nyitottak az önkéntesség iránt, amelynek számtalan módja van, legyen szó egy vak ember átsegítéséről az úttest túloldalára, vagy bármi másról. Személyes tapasztalat alapján számolt be arról, hogy önkéntesi munkában milyen egy látáskárosult ember szemének lenni: Magyarországon létezik egy olyan kezdeményezés, amely különböző fizikai károsulásokkal élő személyek számára teremt sportlehetőséget.

Az Egyesült Államok példáját is szem előtt tartja, hiszen tapasztalatai szerint az USA-ban élők, életük valamely szakaszában nagy valószínűséggel önkéntesként tevékenykednek.  Miklósa Erika szerint itthon is meg lehet változtatni azt a trendet, hogy az önkéntesek elvárják munkájuk után a fizetséget.


<< visszaOldal megjelenítése: 1750    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem