hírek
2011-05-01: Megkezdődött a XX. Szent György-napok

In memoriam Liszt Ferenc - a Georgius és a Csíki Kamarazenekar közös ünnepi hangversenyével kezdetét vette a XX. Szent György-napok. Az egyik legnagyobb magyar zongoraművész emlékének adózó koncertnek a belvárosi református templom adott otthont.

“2011 Liszt Ferenc éve, ezért mi is úgy gondoltuk, hogy adózunk híres zongoraművészünk emlékének és az idei Szent György-napokat Liszt Ferenc hangversennyel nyitjuk. A kulturális hét számos meglepetést tartogat az Önök számára. Én őszintén remélem, hogy nagyon jól fogják érezni magukat, és miközben jól szórakoznak, érzik, majd, hogy jó szentgyörgyinek lenni, egy életerős közösséghez tartozni. Azt hiszem  egyetérthetünk abban, hogy a Szent György-napok nem csak városünnep, hanem Erdély egyik legnagyobb kulturális és szórakoztató fesztiválja is. A Szent György-napok 20-ik kiadásán városunk 550-ik születésnapját is ünnepeljük. Úgy gondolom, ez elég ok arra, hogy büszkék legyünk városunkra”- mondta ünnepi beszédében Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A Liszt-hangversenyen jelen volt a Szent György-napok sztármeghívottja, Miklósa Erika világhírű operaénekesnő, aki szerdán, 18 órakor, a Krisztus Király katolikus templomban koncertezik. A művésznő elmondta: Erdélyben már többször járt, de Sepsiszentgyörgyön első alkalommal van,  reméli nem utoljára.

“1982 óta rendszeresen járok Erdélybe, akkor még atlétaként róttam a hegyeket és a sportpályák köreit, aztán később énekesnőként is jöttem”- mesélte a jelenlévőknek Miklósa Erika. A világhírű szoprán elismerően beszélt az itteni emberekről, önzetlen szeretetükről, erős nemzeti öntudatukról. 

A megyeszékhelyi Georgius és a Hargita megyei Csíki Kamarazenekar tagjaiból álló művészek előadásában, Werner Gábor budapesti karmester irányítása alatt, Szilágyi Zsolt énekes közreműködésével felcsendültek a közismert Liszt darabok, az Ave Maria, a VI. Magyar Rapszódia, Valse caprices no.6, Szerelmi álmok, Mephisto keringő.

Liszt Ferencről

Liszt Ferenc 200 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én, a nyugat-magyarországi Doborján született október 22-én ( meghalt Bayreuth 1886 július 31). A XIX. század egyik  legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. Az 1875-ben megalakult budapesti  Zeneakadémia egyik alapítója és első tanára volt, ezért viseli ez az intézmény ma is az ő nevét. Számtalan magyar tárgyú kompozíciója  született. 

A Georgius és a Csíki Kamarazenekar

A háromszéki Georgius és a Csíki Kamarazenekar rendszeresen valósít meg  közös zenei programokat, fellépéseket. A Csíki Kamarazenekar 2001-ben a megyeszékhelyi 2003-ban alakult zeneszakos egyetemi hallgatókból, zenetanárokból, pályakezdő tehetséges fiatalokból, hangszertanárokból. Évek során több nemzetközi szinten elismert zenei személyiséggel működtek együtt, több műsorukból készült rádiós, televíziós és CD felvétel.


<< vissza

Képgaléria:
Nyitó hangverseny - In memoriam Liszt Ferenc – Georgius és a Csíkikamara Zenekar, karmester: Werner Gábor, Budapest, szólista: Szilágyi Zsolt - Belvárosi Református Templom - május 1. - fotó, Vargyasi Levente


Oldal megjelenítése: 1701    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem