hírek
2011-04-29: Irodalom Szent György Napokra

Az elmúlt évekhez, főként 2010-hez képest gazdagabb irodalmi programmal készül a Szent György Napokra a Bod Péter Megyei Könyvtár. Igazgatója, Szonda Szabolcs annak tulajdonítja ezt, hogy idén nem esik egybe a budapesti könyvfesztivál és a városnapok kulturális hete. Van olyan író, akit tavalyra hívtak volna, de idén lesz itt, így szépirodalommal, kultúrélményekkel, írói kulisszatitkokkal telített beszélgetéseknek nézünk elébe. Szonda Szabolcsot meghívottaikról és könyveikről kérdeztük.

Említette, hogy egy rég várt irodalmi személyiség lesz a vendége az idei Szent György Napok kulturális hetének.

Tavaly nem tudott eleget tenni meghívásunknak, most viszont annál szívesebben érkezik körünkbe Vámos Miklós, akit eléggé széles közönség ismer, azért, mert ő maga is sok területen mozog. Elsősorban szépíróként, majd színházi emberként vagy dramaturgként, valamint forgatókönyvíróként is ismert, illetve tévés személyiségként is közkedvelt, újabban a Nők Lapjában is jelennek meg interjúi. A művei közül ismertség tekintetében mindenképpen az Apák könyvét emelném ki, ennek az új kiadása jelenik meg május elejére. Így őt hívtuk meg május 2-ra, a találkozónak a Világjáró családtörténetek címet adtuk. Ebben a címben benne van, hogy ő sokat utazott, illetve más kultúrkörökben is otthon van, illetve az, hogy írásainak központi témája a család és a történelem, régi idők és napjaink izgalmas kapcsolata. Azt gondolom, hogy rendkívül érdekes beszélgetés lesz, mert szélesebb, több irányból érkező közönséget fog megmozgatni.


Vámos Miklós

A programot böngészve rátaláltam egy aktuális kedvencre is.

Május 3-án, kedden vendégünk lesz a jelenlegi eladások és recenziók tükrében egyik jelentős könyvsiker szerzője, Ugron Zsolna, akinek Úrilányok Erdélyben című „posztmodern lányregényét” mutatjuk be. Azon kívül, hogy a szerző lakhelyileg is kötődik régiónkhoz, a könyve egy igazi érdekesség. Összeköt régi időket, patinás dolgokat a mai állapotokkal, világképpel, jelenségekkel, és ezt nagyon olvasmányosan teszi. Biztos vagyok benne, hogy ez is egy nagyon érdekes beszélgetés lesz.


Ugron Zsolna

Úgy látom, eléggé széleskörű és témájú találkozók lesznek. Mi van még a tarsolyukban?

Május 5-én délután Vándorló verssorok címmel lesz szintén érdekes író-olvasó találkozónk. Meghívottaink Balla Zsófia költő, író, Báthori Csaba költő, műfordító, esszéíró, valamint Kemény István költő, író. A találkozó témájának ötlete Balla Zsófiától származik, aki kolozsvári származású elismert költő, jelenleg Budapesten él. Ő javasolta, hogy nagyon izgalmas lenne olyan alkotó emberekkel beszélgetni, akik vagy elszármaztak valahonnan, vagy pedig sok időt töltenek külföldön. Arra jutottunk, hogy legyen ez a téma: hogyan jelenik meg a vándorlás és a visszatérés, a más kultúrkörökkel való érintkezés, találkozás a saját életükben és alkotásaikban. Balla Zsófia például vallja, hogy mindaz, ami számít alkotásában, az a kolozsvári szellemi poggyászából származik. Báthori Csaba magyarországi születésű, de sokáig élt Ausztriában, tehát egy másik kultúrközegben sokáig otthon volt. Ő fordította németre József Attila összes verseit, ez meg is jelent. Kemény István az egyik legmarkánsabb mai magyar alkotó, ő rengeteget utazik, mint szerzői honlapján fogalmaz, „négy kontinensre tettem eddig a lábam”, ennek nyilván nyomai vannak írásaiban. Ő épp egy németországi alkotói ösztöndíj után érkezik hozzánk.

Ugyancsak irodalmi vonatkozása van egy május 6-i rendezvénynek, Gerendás Péter Faludy György-estjének. Túlzás nélkül lehet mondani, hogy egyik legizgalmasabb költői életmű fog megszólalni ezekben a dalokban, zeneművekben.


Balla Zsófia

Hogy gondolja, van igény ezekre a közönségtalálkozókra?

Az elmúlt bő két évben eléggé sok közönségtalálkozót sikerült megszerveznünk, a tapasztalat azt mutatja, hogy van igény erre. Ezeknek a találkozóknak főleg az az érdekessége, hogy „kilép” a könyvből az alkotó, lehet vele beszélgetni. Az élő felolvasásoknak pedig mindig megvan a varázsuk.


<< visszaOldal megjelenítése: 1630    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem