hírek
2011-04-29: Szent György-napi borudvar a legízletesebb borokból

A borászat környékünkön nem a legelterjettebb szakmák egyike. Az viszont bebizonyított tény, hogy a székely ember nagyon szereti a bort. Mégis, ez a mesterség valahogy a háttérbe került. Nemes vállalkozásra adták hát a fejüket a Szent György Napok szervezői néhány hazai, valamint magyar borász segítségével. Idén először lesz Borudvar, ahol a legzamatosabb borokat kínálják majd a leghíresebb borvidékek borászai. Távlati céljuk egy borfesztivál létrehozása, most azonban megmaradnak a városnapok mellett. A Borudvarról Sibisanu Emil, a magyarországi Sport- és Borbarátok Egyesülete elnöke mesél, aki többek között a sepsiszentgyörgyi borklub egyik megálmodója is.

Hogyan kapcsolódik Önhöz a Borudvar, egyáltalán a borászat?

Bemutatkozásomat azzal kezdeném, hogy sepsiszentgyörgyi vagyok, főiskolai tanulmányaim miatt költöztem Budapestre, ennek befejezése után kerültem kapcsolatba a borral és a borászattal. Volt egy rendezvényszervező cégünk, azon keresztül kezdtünk el boros rendezvényeket szervezni. 2006-ban pedig alapítottunk az SBE Sport- és Borbarátok Egyesülete közhasznú egyesületet, amely tulajdonképpen a kultúrált szabadidős programok szervezésére specializálódott. Ennek központja a bor, a borgasztronómia, a bor szeretete. Szerveztünk már programot Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Olaszországban is az egyesülettel, éppen ezért nagyon sok borásszal kapcsolatban vagyunk, mivel az összes szabadidős programjainkat együtt szervezzük. 


Hogyan született meg a Borudvar ötlete?

A Borudvar ötletét már a tavaly felvetettük, viszont csak ebben az évben jutottunk el odáig, hogy ezt gyakorlatba is ültessük. Mi Magyarországon már működtetünk egy borklubot, ennek mintájára hoztuk létre tavaly novemberben a sepsiszentgyörgyit is. Az itteni borklubba sok sepsiszentgyörgyi ismerősünk és barátunk társult, közös javaslatra döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy Borudvart a Szent György Napok keretén belül. 


Mely borvidékek vesznek majd részt és kik képviselik azokat?

Magyarországon 22 történelmi borvidék van, ebből mi az öt legismertebbet igyékeztünk kiválasztani: Villányt, Szekszárdot, Egert, Balatont és Tokajt, innen hívtunk meg borászokat. Erdélyből a leghíresebb borvidékről, a Ménesi borvidékről, Balla Géza pincészetét hívtuk meg. Ezt azért emelném ki, mert egyfajta hidat játszik a magyar és a román borászat között ez a pincészet, mert mivel Arad mellett van, nagyon sok magyarországi borversenyen részt vesz. Sőt, Balla Géza, aki meghatározó egyénisége az erdélyi borászatnak, tagja a magyarországi Pannon Bormíves Céh elnökségének is. Tőlük nagy segítséget kaptunk e program lebonyolítására. Ami a résztvevőket illeti: a villányi borvidékről a Tiffán Ede és Zsolt  pincészete jön, Szekszárdról a Dúzsi pincészet, Egerből a Kőporos pincészet, Somlóról Fazekas András pincészete, Tokajról pedig a Royal Tokaji cég.

 
Boron kívül lesznek más gasztronómiai elemek, esetleg ínyencségek?

Igen, lesz egy másik gasztronómiai érdekesség is. Vendégül látjuk a Trufarom céget, akik toszkán gasztronómiai különlegességet fognak kóstoltatni és bemutatni. Ők szarvasgombás termékeket hoznak, amelyeket többnyire Olaszországban gyártanak. Valószínű, hogy nyers szarvasgombával is tudnak szolgálni, bár ez ilyenkor még nincs a teljes égési fokában, így nem a legértékesebb. Lesznek emellett különböző sajtok is, valamint a Diószegi pékség különféle pogácsákkal és péksüteményekkel szolgál a borkedvelőknek és nem csak nekik.Sibisanu Emil, a magyarországi Sport- és Borbarátok Egyesülete elnöke


Hol lesz a Borudvar, milyen program szerint lehet majd oda ellátogatni?

A Borudvar a Kultúrkertben található majd meg, hétvégén, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, és délutántól látogatható majd. 


Mit szeretnének elérni ezzel a Borudvarral, a sepsiszentgyörgyi borklubbal, egyáltalán azzal, hogy a borászatot ily módon a sepsiszentgyörgyiek körében is népszerűsítik?

Franciaország több évszázados borkultúrával, míg Magyarország a modern borászat területén körülbelül 20 éves múlttal rendelkezik. Nálunk, Székelyföldön, a borkultúra kevésbé fejlett, ami azért érdekes, mert az év legnagyobb ünnepe mindig a szüreti bál. Tehát a székely nép mindig szerette a bort, de komolyabb szőlőterületek nem nagyon voltak, ahol művelhették volna ezt a mesterséget. Ennek ellenére itt is kezd igény lenni a borfogyasztásra. Azért csináltuk meg a borklubot, hogy össze tudjuk fogni a minőségi bort fogyasztó embereket. Mivel nálunk már hagyományosan működik a klub, azt szerettük volna, hogy ezek az emberek leüljenek és beszélgessenek egymással. Célunk az, hogy a sepsiszentgyörgyi és a székelyföldi fogyasztóknak irányt mutassunk, ezáltal az erdélyi, a román és a kárpát-medencei borkultúrát erősítsük. Bízunk abban, hogy a Borudvar az első lépés, amely oda növi ki magát, hogy leválunk a Szent György Napokról és egy különálló borfesztivált szervezünk, a borászatanak ezáltal hagyományt teremtünk.
<< visszaOldal megjelenítése: 1813    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem