hírek
2011-04-19: Népdal- és nótadélután a múzeumkertben


Díszmeghívott: Tóth Erzsébet


A népdal és nótakedvelők igazi csemegékre számíthatnak a Szent György Napok keretében a pénteken, május 6-án, délután 16 órától sorra kerülő, több mint háromórás gálán, a Kultúrkert színpadán.

A műsor nyítórésze a CSÍKMADARASI NÉPIZENEKAR koncertje.


Csíkmadarasi Népizenekar

Nóta- és népdalkincsük megőrzésének érdekében Csíkmadarason 2006. januárjában létrejött egy 14 tagú, Székelyföldön a maga nemében egyedülálló zenekar. Műsorukban a magyar nóta remekei mellett olyan művek, feldolgozások kerültek, mint Brahms V. Magyar tánca,  a Kállai kettős vagy a Marosszéki Táncok, valamint csíki-, nyárádmenti népdalfeldolgozások. A zenekart ifj.Miklós József vezényli.

A második részben, Három generáció a műfaj szolgálatában címmel érdekes, egyedülálló beszélgetést és koncertet készített elő a Dancs Market Records zeneműkiadó, amelynek résztvevői a műfaj egykori és jelenlegi előadói.

A műsor házigazdája, Kilyén Ilka, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésze, népdalénekes, a Magyar Örökség Díj, valamint az Emke Kemény János Díj kitüntetettje, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt birtokosa.


Kilyén Ilka

Díszmeghívottja, akinek ragyogó karrierjét mutatja be, akivel elbeszélget, nem más, mint Tóth Erzsébet, az erdélyi népdal nagyasszonya, aki a népzenét ízeiben, minden árnyalatában ismeri, akinek ajkán a leghitelesebben kel életre népdalaink bensőséges, megejtő szépsége.

Mint az Állami Székely Népi Együttes, későbbi Maros Művészegyüttes alapító tagja, szólistája, igazgatója valamennyi erdélyi településen fellépett, de bejárta a világot is. New Yorktól Chicagóig, Pekingtől Phenjánig, Moszkvától Montenegróig több ezres tömeg tapsolt koncertjein. Hangját tíz nagylemez és számtalan rádiófelvétel őrzi. Életművét több díjjal jutalmazták,  Marosvásárhely díszpolgára, a Magyar Rádió "Ezüst Toll" nívódíjasa, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosa.A kötetlen beszélgetés mellett, természetesen, a Csíkmaradarasi Népizenekar kíséretében mindketten énekelni  fognak, őket követik a műfaj fiatal előadói, akik ma továbbviszik a nagy elődök örökségét. Sorra színpadra lép majd, Ritziu Krisztina, a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színiakadémia hallgatója,  Diós Brigitta, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja, több népdalverseny díjazottja, és a gelencei Gergely Tihamér.


Ritziu Krisztina és Kilyén Ilka

A gálát  Hegedűlnek, szépen muzsikálnak  címmel a Csíkmadarasi Népizenekar és meghívottjainak előadása zárja, zenekari számokkal és meghívottjaik műsorával, amelyben fellépnek Bíró Júlia és Gábos Endre, Szakács Ignác, valamint Oláh Aranka.
<< visszaOldal megjelenítése: 2691    
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem