Mircea Baniciu


Mircea Baniciu este un cântautor și solist vocal român. La începutul anilor '70 Mircea Baniciu cânta ca folkist în cluburile din Timișoara. Cu această ocazie este văzut de Nicu Covaci și Gunther Reininger, doi dintre membrii grupului Phoenix, care erau în căutarea unui solist vocal, și hotărăsc să-l coopteze în formație. Mircea Baniciu debutează în Phoenix în anul 1971 când susține câteva spectacole în care sunt prezentate piese precum „Nuntă”, „Negru Vodă”, „Iarna”.

Continuarea vine în 1973 cu EP-ul „Meșterul Manole”, apoi, în 1974, cu „Mugur de fluier”, unde apar câteva dintre hiturile absolute ale grupului Phoenix: „Mica tiganiadă”, „Ochii negri, ochi de țigan”, „Mugur de fluier” și „Andrii Popa”, care a devenit aproape un imn național.

„Cantafabule” a apărut în 1975 și este considerat până astăzi cea mai importantă operă rock a României. Trupa Phoenix s-a retras, de toamnă până primăvară, în munții Semenic pentru a compune piesele de pe acest album, iar când au ajuns în studio, în locul lui Costin Petrescu, la baterie a apărut Ovidiu Lipan „Țăndărica”, care a rămas în trupă până astăzi. După fuga colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piața un EP și 4 albume.

În 1990 începe din nou să cânte alături de grupul Phoenix în primul concert al grupului după '90 la Palatul Copiilor din București. Totuși, adevărata revenire a grupului Phoenix în fața publicului român avea să se producă la festivalul Rock '91, unde Phoenix cânta în fața a aproximativ 70.000 de spectatori.

În 1991 vin alături de el pe scenă Florian Pittiş și Mircea Vintilă împreună formând formația Pasărea Colibri. Hotărăsc să-l coopteze și pe Vlady Cnejevici (ex-Compact). În 1999, grupul realizează primul album de studio „Cântece de bivuac”.

În 2002 Pasărea Colibri scoate un nou album, „Încă 2000 de ani”. În 2003 are loc spectacolul „Pasărea Colibri - 10 ani”. Acest spectacol este înregistrat și apare ulterior pe piață sub formă de CD. Din păcate, acest proiect a pus capăt activității formației, membrii ei hotărând să urmeze în continuare cariere separate.

În 2002 Mircea Baniciu revine în Phoenix, cu ocazia spectacolului aniversar „Phoenix - 40 de ani”. Ulterior, continuă activitatea concertistică cu grupul Phoenix, iar în 2005 grupul scoate pe piața un nou album „Baba Novak”. În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo.

Mircea Baniciu se pregătește pentru lansarea unui dublu album „Best of”. Primul volum se numește „Eșarfa” și conține cele mai bune balade ale sale.

În paralel, continua activitatea concertistică și cânta în continuare despre viața la țară, dragoste, soare, haiduci, țigani și vremuri ce se schimbă.

Mircea Baniciu a avut un concert pe 10 noiembrie 2010 la Sala Palatului într-un spectacol de lansare a albumului sau „Best of” – vol 2.

Cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe legendarul artist va susține un concert „Best of” acompaniat de formația Pacifica pe data 7 mai, sâmbătă de la ora 20, Scena A, Piața Libertății.

http://www.mirceabaniciu.ro



<< vissza
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem