Hobo és Bandája


Földes László 1945. február 13-án, Újpesten született. 1965-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán, magyar-történelem szakon, majd 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felveteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo visszautasította a lehetőséget. '68-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól. Doleviczényi Miklós protest-énekessel (később Kex) elő is adták a művet, s emiatt bezárták a klubot. Balázs Piri Krisztina klubvezető és Szalkai Sándor filmrendező feljelentése miatt az ELTE-n és annak Eötvös Kollégiumában eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyja az egyetemet. Szerepelt Szomjas György Tündérszép lány című filmjében. Hobo elkészítette a Kex együttes első dalának szövegét Csillagok, ne ragyogjatok címen.

1971-ben megalakította a Rum pum pumm bohóctársulatot, Az út címmel pedig megjelent első novellája az Élet és Irodalomban. Fellép a Syriussal az Egyetemi Színpadon, ahol filmbejátszásokkal előadja saját versét, Üdv márciusnak cím alatt. 1976 júniusában kétszer is megnézte a The Rolling Stones koncertjét Zágrábban, majd egy évvel rá következett az első magyar nyelvű Rolling Stones estje az Fővárosi Művelődési Ház-ban.

1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában megalakult a Hobo Blues Band. Ez Hobo elképzelése szerint egy hobbi zenekar. Egy évvel a megalakulás után, 1979-ben csatlakozott az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is. Két évvel rá az együttes egy klubot nyitott az FMH-ban, majd megjelenik az első és egyetlen kislemeze a bandának. Forgatni kezdik a Kopaszkutya című, Szomjas György rendezte filmet és megjelenik az első albumuk Középeurópai Hobo Blues címen.

1981-ban betiltották a Kopaszkutya lemezt, de a filmet nem. Hobo főszerepet kapott a Miskolci Nemzeti Színházban. Megjelent Hobo Rolling Stones könyve, majd a második Hobo Blues Band album, az Oly sokáig voltunk lenn. 1983-ban a Még élünk című lemez, majd '84-ben a Vadászat dupla lemez került a boltokba.

1987 nyarán közös lemezt készítettek és koncertet adtak Allen Ginsberg amerikai költővel. Két új album is készül: Vándor az úton (Doors dupla emléklemez) és Üvöltés (Allen Ginsberg versei). Újabb albumok: Csavargók könyve és Tiltott gyümölcs. 1989: megjelenik a Hobo sapiens kötet, a HBB első tíz évéhez kötődve. Új album Blues az esőben és új szólóalbum Kivándorlás címen. Egy évvel rá a Tábortűz mellett című lemez jelenik meg. 1991-ben megjelenik az új album Kocsmaopera és szólóalbum Magyarország messzire van címmel.

1992-ben a Merlin Színház bemutatta az Amerikai imát, melyben Jim Morrison versei és dalai hangzanak el. Új lemez: Férfibánat. 1993: új szólóalbum I love you Budapest címen. Új album: Kopaszkutya. 1994: Csintalan lányok, rossz fiúk lemez, majd az 1995-ben a Vissza a 66-os úton könyv és album jelenik meg, amely Hobo amerikai tapasztalatait mutatja be. Új szólólemezek: Kenyerem java, Amerikai ima (Morrison versek és dalok I.). 1996: a Vadaskert című duplalemez jelenik meg, majd szólólemeze A hetedik címmel (József Attila versei). Rá egy évvel A nemek háborúja készül el, aztán az szólólemez Imák és mantrák címmel (Mózsi Ferenc versei). Szólóalbum: Adjatok a kutyáknak húst (Viszockij dalok). 1999: Csavargók tízparancsolata címen újabb könyv jelenik meg, CD illusztrációval. Hármasoltár koncert a Kongresszusi Központban, József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison tiszteletére. Hobo leszerződött az Új Színházhoz ahol azóta is előadásokat tart. Szólóalbum: Csavargók tízparancsolata.

2000-ben új album jelent meg: Gyöngy a sárban, rá egy évvel még egy, Blues Jim Morrisonnak (Morrison versek és dalok II.). Hobo munkáinak gyűjteményes kiadása, Hobo blues címen jelent meg könyv formájában. Májusban a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a HBB bemutatja a Vadászat színpadi változatát. Rendező Vidnyánszky Attila. Szólóalbum: Bakaballada a Ghymes együttes közreműködésével. 2003-ban új album: Hajtók dala. 2004: Szólóalbum: Ballada a senki fiáról (Faludy versek) és HBB album Idegen tollak címen. 2005-ben megjelenik a HBB aranyalbum. 2007-ben új HBB új album, Senkifalva címen.

2009-ben Hobo újabb szólólemezt készített, a Circus Hungaricust, amelyet a szakma és a közönség is elismeréssel fogadott. A lemezen közreműködő zenészekkel Hobo és Bandája néven turnézik. Az album alapján azonos címmel színdarab is készült. 2010-ben Fonogram Életműdíjat kapott.

2011. februárjában a Hobo Blues Band hivatalosan is feloszlott, a Budapest Sportarénában két teltházas, nagysikerű búcsúkoncertet adtak.

2011. március 15-én Földes László megkapta a legnagyobb állami kitüntetést a Kossuth-díjat a magyar államtól.

Az 550 éve város Sepsiszentgyörgy és a 20. Szent György Napok kiemelt vendége és fellépője Földes László Hobo, művész, zenész, író.

Fellépései:

- 2011. május 5-én, csütörtökön 19:30-tól a Tamás Áron Színház Kamaratermében.
Műsoron a Hármasoltár – Hobo zenés, verses önálló estje Jim Morrison - József Attila - Vlagyimir Viszockij tiszteletére.
- 2011. május 7-én, szombaton a Szabadság téri A színpadon 21:30-tól Földes László Hobo és Bandája – élő koncert.

Műsoron a Circus Hungaricus nagylemez anyaga, valamint a frissen visszavonult HBB legismertebb dalai.


Honlap: http://www.hobo.hu<< vissza
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem