Keresztes Ildikó


1964-ben született Marosvásárhelyen. 1985-ben előadó művészeti képesítést szerzett az Országos Zenei Központban. 1987 és 1988 között az Ungár együttessel Skandináviában turnézott. Ekkoriban tagja volt a Kormoránnak és a Rózsaszín Bombázók nevű együttesnek is. Utóbbi zenekarral Ildikó elnyerte az Interpop Fesztivál 2. helyezését valamint a különdíját is 1988-ban. Ugyanebben az évben elkezdődött színésznői karrierje is. A ’90-es évek elején már igen sok darabban játszott (pl.: István, a király, Mindhalálig Beatles, Sakk, A kölyök stb.)

1992-ben 3. helyezést ért el az Egri Táncdalfesztiválon Forgács Péterrel. Ismét énekelt a Kormorán albumain, vokalista volt az Edda Művekben és a Bikiniben.

1995-től a Soproni Petőfi Színház színésznője, ami 2006-ban az örökös tagjának választotta. Sopronban jelentős szerepeket játszik különböző prózai darabokban, musicalekben, rockoperákban és operettekben.

1997-ben megkapta első EMeRTon-díját „az év musical-énekesnője” kategóriában. 1998-ban ismét énekelt a Kormoránban, valamint a Margitszigeti Színpadon bemutatták A költő visszatér című rockoperát (10 évvel azelőtt is játszották a darabot, 1988-ban).

1999-ben megjelenik első szólólemeze Nem tudod elvenni a kedvem… címmel, amelynek zeneszámait Szekeres Tamás szerezte, akit sokan Európa legjobb gitárosaként tartanak számon és a szövegeket pedig Novák Péter írta. Ildikó duettet énekelt a lemezen Novákkal és Balázs Fecóval. A Nem a miénk az ég című dala pedig hatalmas sláger lett. Még ugyanebben az évben az Omega zenekarnak volt egy nagykoncertje a Népstadionban, ahol Edwin Baloghgal elénekelték közösen a Nem a miénk az ég és a White Dove c. dalokat. Ildikó 2004 és 2007 között vokálozott az Omegának.

2000-ben a szólólemezéért megkapta második EMeRTon-díját „az év énekesnője” kategóriában. Ugyanebben az évben egy fergeteges nagykoncertet adott a Budai Parkszínpadon, és bemutatták a Madách Színházban az Ábrahám és Izsák című musicalt.

2001-ben megjelent második szólólemeze Nekem más kell címmel. Az albumokon lévő dalokat Szűcs Norbert gitáros szerezte, a szövegeket Adamis Anna írta. A lemezkészítés után Artisjus-díjat kapott musical kategóriában, valamint játszott a Ruttkai Éva Színházban, olyan darabokban, mint a Nyolc nő, Doktor úr, vagy a Cabaret.

2005-ben a Csak szex és más semmi című film készítői felkérték hogy énekelje el a film betétdalát. A dalt Madarász Gábor gitáros szerezte, Ildikó 2006-ban meg is kapta érte a „Magyar Oscar”-t, a VoxCar-díjat. Szintén 2006-ban a Margitszigeti Színpadon bemutatták A 3 testőrt, a Papp László Budapest Sportarénában pedig az 56 csepp vért, amiből mozifilm is készült.

2007-ben újabb filmdal feléneklése következett: a Lora mozié. Az alternatív rock dalt Hrutka Róbert szerezte. 2007 tavaszán hozzáment férjéhez, Kicska Lászlóhoz, az Edda basszusgitárosához, akivel akkor már 20 éve együtt élt. 2007-ben és 2008-ban két Koltay Gergely lemezen is énekelt.

2008. szeptemberében megjelent harmadik nagylemeze Minden ami szép volt címmel. Az albumon feldolgozások hallhatóak az elmúlt 20-30 év legszebb és legjobb rock-balladáiból. 2008 őszétől állandó fellépője a Csináljuk a fesztivált című zenei műsornak.

2010. tavaszán jelent meg negyedik nagylemeze Csak játszom címmel. Az RTL Klub népszerű műsorának az X-faktornak mentoraként tevékenykedett.


Fellépés: május 7. – szombat – 18:45 óra – A színpad (Szabadság tér)


http://www.keresztesildiko.hu<< vissza
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem