C.C. CatchC. C. Catch (Hollandia, Oss, 1964. július 31. – ) holland–német popénekesnő. Eredeti neve: Caroline Catharina Müller, beceneve: Caro. Az 1980-as évek második felének egyik legnépszerűbb európai popénekesnője volt olyan slágereknek köszönhetően, mint az I Can Loose My Heart Tonight, a Heartbreak Hotel, a Heaven and Hell, a Soul Survivor vagy az Are You Man Enough? Az 1990-es évek elején eltűnt az élvonalból, ami egyrészt annak köszönhető, hogy megromlott a kapcsolata egykori felfedezőjével, Dieter Bohlennel, másrészt az általa is képviselt diszkóhangzás addigra kiment a divatból. A Modern Talking és a ’80-as évek popzenéje iránt a '90-es évek végén feltámadt nosztalgiahullám azonban C. C. Catchet is újra divatba hozta!

1980-ban csatlakozott az osnabrücki Optimal nevű lányzenekarhoz. Egy producer felfigyelt a lányokra, és fellépéseket szervezett nekik, lemezszerződést is kaptak, és két kislemezük jelent meg. Az énekesnő karrierje akkor indult be igazán, amikor az Optimal egyik műsorát egy Hamburghoz közeli diszkóban megtekintette Dieter Bohlen, aki épp akkoriban futott be duójával, a Modern Talkinggal. Bohlen a négy lány közül Caroline hangjára figyelt fel. Meghívta a fiatal lányt a stúdiójába, s egyetlen este leforgása alatt szerződést kötöttek.

Bohlen adta felfedezettjének a C. C. Catch nevet. A két betű az énekesnő két keresztnevének (Caroline és Catherina) rövidítése, a „Catch” pedig fantázianév. 1985-ben, Caroline születésnapján került az üzletekbe C. C. Catch első kislemeze, az I Can Loose My Heart Tonight. A dal nagy sikert aratott, az addig jószerivel ismeretlen énekesnő Európa egyik új popcsillaga lett. A folytatás 1986 elején érkezett: a ’Cause You’re Young című kislemez, illetve a Catch the Catch című album. 1986 karácsonyára megjelent a második nagylemez is, a 10 felvételt tartalmazó Welcome to the Heartbreak Hotel. Erről a Heartbreak Hotel mellett a Heaven and Hell című dal lett nagy sláger. C. C. Catch 1987 nyarán ért pályafutása csúcsára, újabb felvételei, az Are You Man Enough? és a Soul Survivor ugyancsak jól szerepeltek a slágerlistákon. A harmadik nagylemezre sem kellett sokat várni, még ugyanabban az évben a boltokba került Like a Hurricane címmel. Az albumról a Good Guys Only Win in Movies szintén megjelent kislemezen.
1988 májusában jelent meg a House of Mystic Lights című újabb kislemez. Sajnos azonban egyre inkább kiéleződtek az ellentétek az énekesnő és Dieter Bohlen között. Bohlen ragaszkodott ahhoz, hogy ő komponálja Caroline minden dalát, és a szövegeket is ő írja, az énekesnő viszont szerette volna saját ötleteit is megvalósítani, ezek a viták 1989-ben szakításhoz vezettek. A szerző-producer annyira megneheztelt az énekesnőre, hogy peres úton még azt is el akarta érni, hogy Caroline a továbbiakban ne használhassa a C. C. Catch nevet, mivel azt ő találta ki. A bíróság azonban Caroline javára döntött.

Ezután már Bohlen nélkül készült, a Big Time című dala. Caroline elhatározta, hogy egy időre visszavonul a zenei életből. Az 1990-es évek végén fordult a kocka, és akkor C. C. Catch döntött úgy, hogy meglovagolja az újból összeállt Modern Talking népszerűségét, és visszatér a könnyűzene világába. Megegyezett a BMG-vel, és a cég megjelentette a Best of ’98 című válogatáslemezt, ami kelendőnek bizonyult, hiszen az I Can Loose My Heart Tonight és a Soul Survivor modern hangszerelésű változatai mellett egy – ugyancsak az aktuális diszkótrendnek megfelelően hangszerelt – Megamixet is tartalmazott rövidebb és hosszabb verzióban, valamint a régi, emlékezetes slágereket. C. C. Catch a ’90-es évek végén a Krayzee nevű rapperrel beutazta Közép- és Kelet-Európát, ahol azóta is nagyon népszerű. Számos új dalt írt, bár 1989 óta nem készült új stúdióalbuma. 2003-ban Shake Your Head, 2004-ben Silence címmel jelent meg egy-egy új maxija. C. C. Catch mint euródiszkó stílus kiemelkedő képviselője évente számos sikeres koncertet ad világszerte.

A 20. éves Szent György Napok egyik fénypontjának, a világhírű pop énekesnő CC Catch és táncosainak produkciója ígérkezik.

Fellépés: május 6., péntek – 22:30 óra – A színpad (Szabadság tér).


Honlap: http://www.cccatch.de/, http://en.wikipedia.org/wiki/C._C._Catch


<< vissza
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem