Smokie


Olyan slágerek szerzői és előadói mint a Living Next Door to Alice, Lay Back in the Arms of Someone and If You Think You Know How to Love Me. A Smokie rendszeresen turnézik az Egyesült Királyságban és Európában, egyike a legkedveltebb zenészcsapatoknak a világon.

Nézze meg a Guiness Rerkordok Könyvében a Slágerlistát, ha ezt megteszi, megbocsátható, ha azt gondolja, hogy a Smokie sikertörténete a hetvenes években fenomenális volt. Hiszen 11 a 14 Brit slágerükből ebben az időszakban született meg. A csapat világszerte sikeres lett, Skandináviában, Dél Afrikában, Németországban, még Kínában is. Smokie az együttes, mely négy évtizeden át sikeres volt és az a mai napig is.

A Smokie tagjai egy yorkshire-i iskolában találkoztak a hatvanas években és ekkor alapították meg az együttest. Miután több nevet és stílust kipróbáltak, szerződést írtak alá Mickie Most akkoriban nagyon “menő” RAK lemezkiadójával és hamarosan a toplisták élén találták magukat. Az olyan dalok, mint a If You Think You Know How To Love Me, Don’t Play Your Rock’n’Roll To Me, It’s Your Life and Oh Carol mind a toplisták első tíz helyezettjei közé kerültek és folyamatosan játszották a rádiók. A Smokie így lett nemzetközileg elismert csapat.

A dalok hangvilága  a “hook-laden” stílus és a Smokie egyedi stílusának keveréke, melyre nagy hatással volt a Stateside soft rock hangzásvilág. A titkuk a hangkeverés,- egy enyhén reszelős, érzelmekkel átitatott “lead”, mely dallamosan harmonikus, egyedien keserédes hangzást eredményez.

Miután világszerte eladtak több mint 30 millió lemezt, a Smokie kiadta a Wild Horses albumot 1997-ben.Ezt az albumot Nashwille-ben vették fel és negyedmillió fontra rúgott a produkciós költsége. Viszont így bekerültek az amerikai country zenét szolgáltató rádiókba és így bővült a Smokie rajongóinak tábora. Ez a trend folytatódott az Uncovered and Uncovered Too dalokkal, melyek nagy sikernek örvendtek Skandináviában, ötödik helyre kerültek Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban, így dupla platina lemez státuszt értek el.

2003-ban a Smokie kiadta a Legnagyobb Slágerek gyűjteményét. A The Box című dalgyűjtemény tíz CD-ből áll és tartalmazza a hetvenes évektől kezdve napjainkig a meghatározó dalokat. Skandináviában arany és platina lemez kitűntetést kaptak érte.

2004-et főként az új album, az On the Wire írásábal és felvételével töltötték. Az albumban szereplő dalok jelentős részét a Smokie írta, és a siker azt bizonyítja, hogy a Smokie még mindig csúcsformában van. Egy élő zenei CD kiadvánnyal 2010-ben és egy új albummal, melynek címe Take a Minute és amely mindenhol toplistára került Európában, a Smokie ma is ugyanolyan odaadással dolgozik, mint régen.

A legendás country-rock együttes kimondottan a 20. Szent György Napok záróestjére érkezik Nagy Britanniából  Kelet Európába, városunkba. Műsorukban olyan örökzöld slágerek csendülnek fel, mint: Living next door to Alice, Have you ever see the rain, Needles and pins,  Don’t play your rock ’n’ roll to me, Lay back in the arms of someone, I`ll meet you at midnight, Mexican girl...


Fellépés: május 8. – vasárnap – 21:30 óra – A színpad (Szabadság tér)

http://www.smokie.co.uk<< vissza
© - Szent György Napok 2011 - Szerzői jogvédelem